Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a légszennyezés miatt

2018-05-17

Mai cikkünk a légszennyezettségi határérték túllépését megelégelő Európai Bizottság hat uniós tagállam ellen az Európai Unió Bíróságánál kezdeményezett kötelezettségszegési eljárását mutatja be.

A bizottság még februárban jelezte, hogy a törvénymódosítások elmaradása miatt bíróság elé viheti a kötelezettségszegési eljárásokat, sőt, még engedékeny is volt, hiszen akkor március közepére ígérte az eljárás megindítását. Az ügy azonban jóval korábbra nyúlik vissza, a törvénymódosítás határideje 2008 volt, akkor indult az eljárás, ám az országok azóta sem tettek semmit. Az Európai Ügyek bizottságában ezen a héten tartott meghallgatásokon Ungár Péter LMP-s képviselő Trócsányi László igazságügyi miniszternek és az uniós ügyek koordinálásáért felelős Miniszterelnökség kijelölt új vezetőjének, Gulyás Gergelynek is kérdést tett fel ezzel kapcsolatban.

A Greenpeace a hírre kiadott közleményében jelezte, hogy azt várja a kormánytól, tiltsák be a jogsértő országokban a súlyosan egészségkárosító lignit lakossági használatát, valamint az illegális hulladékégetést, és korlátozzák a szennyező dízeljárművek használatát; települési szinten pedig jelöljenek ki zöld zónákat, vagy vezessenek be szennyezés alapú dugódíjat a városi levegőminőség javítása érdekében.

Európában legalább évi 400 ezren halnak meg a rossz levegőminőség miatt, és még többen szenvednek légszennyezés okozta légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségekben. A rossz légminőség évente több mint 20 milliárd euróba kerül az európai gazdaságnak – érvel az Európai Bizottság.

Amennyiben egy tagállam az Európai Bíróság első ítélete ellenére sem cselekszik, a bizottság újabb jogsértési eljárást indíthat, és ekkor már egy figyelmeztetés után a bírósághoz fordulhat, bírság kiszabását javasolva az érintett országgal szemben.

Forrás:

HVG http://hvg.hu/gazdasag/20180517_Ujabb_ugyben_citalja_Magyarorszagot_birosag_ele_az_Europai_Bizottsag

Szerk.: Pató Viktória Lilla

Hozzászólások