Keddtől jogszabályt sértenek a kint felejtett választási plakátok

2018-05-09

Mai cikkünk felhívja a figyelmet a választási eljárásról szóló törvény szerinti kampányplakátok elhelyezésére vonatkozó időkorlátozásra.

A választás után négy héttel az ország számtalan pontján láthatók még hirdetőtáblákra, hirdetőoszlopokra kihelyezett választási plakátok. A választási eljárásról szóló törvény szerint a szavazás napjához képest egy hónapon belül, tehát május 8-án 16 óráig kell eltüntetni e plakátokat. A jogszabály szerint a plakátot annak kell eltávolítania, aki azt elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték. Az önkormányzatok a határidő lejártát követően maguk is eltávolíthatják plakátokat, majd annak költségét kiszámlázhatják.
A legtöbb önkormányzat a választási időszakra hirdetőtáblákhoz hasonló "kampányoszlopokat" helyezett ki a közterületekre; a jelöltek és a pártok ezekre ingyenesen ragaszthatták fel plakátjaikat, szóróanyagaikat. Az önkormányzatok így próbálták megelőzni a "vadkampányolást", vagyis azt, hogy a pártok aktivistái a plakátokat házfalakra, villanyoszlopokra, telefonfülkékre, aluljárók falára vagy hidakra ragasszák fel.

Mára már eltűnt a politikai plakátok nagy része az utcákról, azonban eldugottabb zugokban, lámpaoszlopokon felejtett plakátokat még ma is találhatunk országszerte. A 2014-es választások után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) álláspontja szerint nem választási, hanem "közterületi" ügy a választási plakátok eltávolítása a kampány lezárulta után, így a választási bizottságok bírságot nem szabhatnak ki. A négy évvel ezelőtti választások után első körben figyelmeztetéseket osztottak, a törvénysértő hirdetések eltüntetésére sarkallták az érintett pártokat az önkormányzatok, feltehetően nem lesz másként idén sem.

 

Forrás:

MTI

NVB

Szerk.: Pató Viktória Lilla

 

Hozzászólások