Lakásvásárlás költségeinek csökkentése, illetékkedvezmény lakásvásárláskor

2017-11-28

Egyről három évre nőhet az az időtartam, amely alatt a korábbi lakást értékesíteni kell ahhoz, hogy annak értékét - mint illetékalap-csökkentő tényezőt - figyelembe lehessen venni az illeték megállapításakor. Az ezzel összefüggő, az illetékekről szóló törvény és az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvény módosítását kedden tárgyalta az Országgyűlés. Cikkünk a törvénymódosító javaslat rendelkezéseit részletezi.

A Parlamentben kedden tárgyalták az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény és az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvény módosításáról szóló T/18539 számú törvényjavaslatot. Aki lakást vásárol és előző lakását értékesítette, a tulajdonszerzési illetéket a két lakás árának különbözete után kell megfizetnie. Eddig a kedvezmény igénybevételére nyitva álló időkeret a lakás eladása utáni egy év, azonban a benyújtók szerint van olyan eset, amikor ez az egy év kevés. A törvénymódosítással az egy évet három évre emelnék. Az indítvány a magánszemélyeknek segít lakásvásárlás esetén. Az új szabályokat mind az új, mind a használt lakás vásárlásakor lehet majd alkalmazni, és továbbra is igénybe vehetik azok is az illetékkedvezményt, akik a lakásvásárlás után adják el régebbi lakásukat. A jelenlegi szabályozás számos kedvezményt biztosít a lakásvásárlóknak, így az új lakások építését segíti az a szabály, hogy új lakás vásárlása 15 millió forintig illetékmentes, 15 és 30 millió forint között pedig 600 ezer forint az illetékkedvezmény. Emellett létezik a cserét pótló vétel illetékkedvezménye, miszerint a magánszemély vevő csökkentheti a lakásvásárlással keletkező illetékalapját, ha a vásárlást megelőzően, vagy azt követően vásárolt lakás forgalmi értékével.

Például, ha valaki 20 millió forintért vesz lakást, a régit pedig 15 millió forintért adja el, akkor csak 5 millió forint után kell a 4 százalék vagyonszerzési illetéket megfizetni, amely egyéb kedvezményekkel tovább csökkenhet. A javaslat azoknak is lehetővé teszi a kedvezmény érvényesítését, akik a lakásuk eladását követő egy évben nem tudták birtokba venni az új ingatlanukat, így az indítvány értelmében a kedvezményes illetékalap megállapításakor és az illetékmentesség alkalmazásánál annak a lakásnak a forgalmi értékét is figyelembe lehet venni, amelyet a vásárlást megelőző három évben adtak el.

Amennyiben lakáseladással- vétellel kapcsolatos ügyvédi segítségre lenne szüksége, forduljon bizalommal ügyvédeinkhez, melyet egy ingyenes regisztrációt követő jogeset megküldésével tehet meg. Ügyvédeink pár napon belül válaszolnak kérdésére, ezután Ön választhat, hogy a továbbiakban is kapcsolatban marad-e a válaszadó ügyvéddel.

 

Forrás:

Országgyűlés Hivatala

MTI

2017. évi LXXVII. törvény az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról

 

Szerk.: Pató Viktória Lilla

Hozzászólások

Hírek

További tartalmak

Járattörlés, a légiutasok jogai

Tovább

Szigorítja az unió az Airbnb-t

Tovább

Törvényjavaslat a Btk. veronai buszbalesettel összefüggő módosításáról, valamint a magánélet védelméről

Tovább

Osztrák elnökség az Európai Unió Tanácsában július 1-től

Tovább