Rendszerüzenet

Az új jövedéki törvény

A jövedék, az Európai Unió egységes belső piacán nemzeti adóbevételként harmonizált közvetett adó, amelynek teherviselője a jövedéki terméket belföldön vásárló végső fogyasztó, felhasználó. Jövedéki termék Magyarországon az ásványolaj, alkoholtermékek (etil-alkohol, vodka, rum, stb.), sör, bor, pezsgő, köztes alkoholtermékek (pl.: martini, vermut, habzó- és gyöngyöző borok stb.), a dohánygyártmányok (cigaretta, szivar, szivarka, finomra vágott és egyéb fogyasztási dohányok, mint pl.: pipadohány + dohánytartalomtól függetlenül bármely elszívásra alkalmas termék, mint pl.: vízipipadohány). Nem tartoznak ide a füst nélküli termékek (pl.: rágódohány, tubák stb.), a gyógyhatású termékek (gyógynövényes cigi), valamint az elektromos cigaretta.

Jelenleg 47 féle adóraktár van, minden egyes típushoz eltérő biztosítékösszeg és tárolókapacitás tartozik. Az egyik legfontosabb egyszerűsítés, hogy a sokféle adóraktári engedélytípus helyett az új szabályozás egyféle adóraktári engedélyt ismer, de a jövedéki termékek továbbra is adóraktárban állíthatók elő és tárolhatók az adófizetésig. További jelentős változás, hogy július 1-jétől az adóraktár-engedélyeseknek napi bontásban kell adatot szolgáltatniuk az adóhatóságnak - közölte a NAV.

Új tevékenységként jelenik meg a borászati üzemengedéllyel rendelkező gazdálkodó, azaz a kisüzemi bortermelő, aki önállóan vagy más borászati üzemmel jogi és gazdasági kapcsolatban teljesíti a jogszabályban meghatározott feltételeket. A kisüzemi bortermelő bérmunkát, bértárolást nem végezhet és csak előzetes bejelentés után szállíthat adófelfüggesztéssel szőlőbort és palackos erjesztésű habzóbort más adóraktárnak. A borászoknak július 1-jétől lehetőségük lesz kisüzemi bortermelővé válni, így mentesülhetnek szinte minden adminisztrációs kötelezettségtől.

A jövedéki ügyek néhány kivételével csak elektronikusan intézhetők. Azonban a magánfőzők bejelentési kötelezettségét, valamint a párlat adójegy igénylését, a külföldi személyek jövedéki ügyét, a hivatalból magánszeméllyel szemben indított és lefolytatott jövedéki ügyet, illetve a kizárólag bérfőzést végző adóraktár nyilvántartás-vezetését, adatszolgáltatását lehet papíralapon intézni. Mindemellett a magánszemélyek a pálinkafőzési bejelentést, valamint a párlat-adójegy igénylést papír alapon is megtehetik.

Az ügyintézésekhez szükséges elektronikus nyomtatványok, illetve az új jogszabállyal kapcsolatos információs füzetek és egyéb tájékoztatók elérhetők a www.nav.gov.hu oldalon.

A NAV szerint lényeges változás a korábbi szabályozáshoz képest, hogy a jövedéki kiskereskedő jövedéki terméket készpénzfizetéssel nem szerezhet be. Kivételt jelent az adóraktárból vagy kisüzemi bortermelőtől történő beszerzés, maximum 200 ezer forintig.

A jövedéki törvényben meghatározott esetekben változatlanul jövedéki biztosítékot kell nyújtani. A fix összegű jövedéki biztosíték mellett azonban megjelenik a változó összegű jövedéki biztosíték fogalma. Ez kedvezmények alkalmazását is lehetővé teszi, így bizonyos feltételek teljesülése esetén az eredeti jövedéki biztosíték összege alacsonyabb lehet.

A személyi jövedelemadóhoz hasonlóan a jövedéki adóbevallás tervezetét is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el 2018-tól. A jövedéki adóbevalláshoz rendelkezésére álló adatról a NAV legkésőbb a bevallás benyújtási határideje előtt 10 nappal tájékoztatja a vállalkozót, akinek így elegendő ideje lesz a bevallása esetleges kiegészítésére is.

 

A vállalkozók partnerként kezelését az ügyfélbarát NAV mellett az a garanciális szabály is biztosítja, amely szerint a gazdálkodók számára terhesebb folyamatos pénzügyőri jelenlétet vagy egyéb többlet-kötelezettséget csak határozattal lehet korlátozott ideig elrendelni, ezzel megnyílik a gazdálkodók jogorvoslati lehetősége. A szigorú szankciók alól pedig mentesülhetnek a vállalkozók, ha bizonyítják, hogy az adott helyzetben elvárható körültekintéssel jártak el.

 

forrás:

MTI

2016. évi LXVIII. törvény a jövedéki adóról

 

szerk.: Pató Viktória Lilla

Hozzászólások