Rendszerüzenet

A „roam like at home” szabály, avagy mit kell tudnunk a roamingdíjak eltörléséről

Június 15-től megszűnnek a roamingdíjak az Európai Unióban, így a távközlési cégeknek belföldi díjakért kell mobilszolgáltatást biztosítaniuk az unión belül időszakosan külföldre utazók számára.

Az új feltételek érvényesek az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is. Az EU-roaming ugyanakkor nem terjed ki az unión kívüli európai államokra, így például Svájcra, vagy a szomszédos országok közül Szerbiára és Ukrajnára. Nem vonatkozik a roaming a magyarországi hálózatról külföldi számra indított hívásokra sem, ez utóbbi nemzetközi hívásnak számít. A változtatás egyaránt vonatkozik az előre fizetős kártyákra és a havidíjas előfizetésekre.

Ha viszont valaki állandó jelleggel használja egy másik uniós országban a SIM kártyáját, akkor a mobilszolgáltatók - a méltányos használat elve alapján - eseti díjat számíthatnak fel. Az uniós direktíva szerint az eseti adatroaming díja - amelyet például a méltányost meghaladó adathasználatkor számítanak fel - jelenleg gigabájtonként 7,7 euró, de ezt 2022-ig csökkenteni kell: 2018-ra 6 euróra, 2019-re 4,5 euróra, végül 2022-re 2,5 euróra, de 2019-ben felülvizsgálják ezt az árszabályozást.

A roamingcélú adatforgalomban korlátot állíthatnak fel a szolgáltatók a korlátlan belföldi adatkeretet tartalmazó csomagok esetén.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) múlt heti közleményében hangsúlyozta, hogy kiemelten ellenőrzik a szolgáltatók roaming-díjszabási gyakorlatát, a hatóság eddigi tapasztalatai szerint azonban a szolgáltatók betartották a roamingdíjak csökkentésére vonatkozó előírásokat.

A Magyar Telekom korábban jelezte, hogy az elmúlt években számos, a roaming használatot elősegítő kedvezményes ajánlat hatására folyamatosan nőtt ügyfeleik roaming hang- és adatforgalma - a tavaly nyári adatok szerint egy év alatt a hatszorosára -, és a társaság arra számít, hogy június 15. után tovább emelkedik a forgalom. Hozzátették, hogy az előfizetők a legtöbb roaming forgalmat Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban és Horvátországban bonyolították a korábbi években.

A Vodafone azt közölte, hogy a társaság egyes EU-csomagjaival már eddig is többletdíj nélkül lehetett az uniós tagállamokban, továbbá Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban és Törökországban telefonálni és mobilnetezni. Az érintett csomagok használatával a magyarországi előfizetőik adatforgalma 2015 áprilisától 2017 márciusáig meghaladta a 300 millió megabájtot, beszélgetésük megközelítette a 150 millió percet, így az EU által szabályozott tarifákhoz képest több mint 20 milliárd forintot spórolhattak meg.

A Telenornál a roamingszabályok módosulása miatt a mobilhasználati szokások terén komoly változásokkal számolnak. A társaság várakozásai szerint a hang- és SMS-forgalom kevésbé fog emelkedni, de az adathasználat jelentős mértékben növekedhet - írták az MTI-nek küldött válaszukban.

Kiesést jelent a telekommunikációs szolgáltatóknak

Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője az MTI-hez eljuttatott elemzésében kifejti: a díjbevétel kiesése alapvetően negatív hatású a telekommunikációs szolgáltatókra nézve, ugyanakkor a társaságok az elmúlt években már felkészülhettek erre a lépésre. Az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) úgy számol, hogy szektorszinten 1,2 milliárd euróba kerülhet a díjak eltörlése, miközben évente körülbelül 4,7 milliárd euró bevétel származik a roamingdíjakból. Az uniós felügyelet számításai alapján a hang- és SMS-alapú díjak kiesését az adatforgalomra felszámított eseti díj - részben - kompenzálni fogja - írta az elemző.

Az uniós direktíva próbálja védeni a nagyobb veszteségektől a cégeket, amennyiben a roamingdíjak eltörlése jelentette veszteség meghaladja az éves nettó eredményük 3 százalékát, úgy a szolgáltatók pótdíj kivetésére jogosultak, amelynek mértékét a helyi hatósággal egyeztetve határozzák meg - közölte az Equilor elemzője.

Mit tehetünk, ha külföldre utazunk, és a szolgáltatónk extra díjat számol fel, mert nem alkalmazza a roam like at home szabályt megfelelően?

Először a szolgáltatóhoz kell fordulni a vitatott ügyben, amennyiben azonban a probléma továbbra is fenn áll, a tagállami illetékes szervnél kell panaszt benyújtani, mely Magyarországon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Az uniós szabály értelmében június 15-én a szolgáltatók kötelesek tájékoztatni ügyfeleiket a roaming díjak eltörléséről.

 

Források:

MTI

Eur-lex: EU roaming Regulation  

http://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/telecoms-internet/mobile-roaming-costs/index_en.htm

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/faq/frequently-asked-questions-roam-home

 

szerk: Pató Viktória Lilla

Hozzászólások