Európai Parlament: STOP az üvegház hatású gázok ipari kibocsátásának!

2018-02-07

Az Európai Parlament képviselői üvegház hatású gázok ipari csökkentését és ezen keresztül a párizsi klímakonferencia céljainak megvalósítását segítő jogszabályt fogadtak el strasbourgi plenáris ülésükön kedden.

Az elfogadott jogszabály felgyorsítja az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) keretében adható-vehető kibocsátási mennyiség csökkentését. Az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) az általa lefedett szektorok károsanyag kibocsátását maximálja, a cégek pedig szükség esetén ezen keretértéken belül adhatnak és vehetnek kibocsátási egységeket. A 2005-ben létrehozott rendszer az ipari tevékenység miatt keletkező káros anyagokra vonatkozik és a teljes üvegházhatású gázkibocsátás 40 százalékát fedi le. A jelenlegi ETS 2020-ig van érvényben.


A jogszabály értelmében az Európai Unió fokozatosan lejjebb szállítja a szén-dioxid-kibocsátási küszöböt, valamint a kvótaár csökkenésének megállítása érdekében még gyorsabb ütemben mérsékelné az elérhető egységek számát a piacon. Ezt eleinte évente 1,74 százalékkal, 2021-től 2,2 százalékkal történne.
A jogszabály emellett a kvóták túltermelésének csökkentése érdekében az úgynevezett piaci stabilitási tartalék kapacitását bővíti. Ez a tartalék gondoskodik az eladásra szánt kvóták és kereslet közötti egyensúlyról, továbbá tartalékot képez a felesleges kvótákból és csak akkor vezeti vissza ezeket a piacra, ha megnő a kereslet. A reform két új pénzügyi alapot hoz létre, amelyek célja, hogy támogassák az innovációt és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású projekteket.
A kibocsátás-áthelyezés elleni fellépés részeként néhány esetben, főként, amikor elképzelhető, hogy a kibocsátási küszöb miatt a vállalatok áttelepítik a termelést egy másik országba, a kvóta ingyenes lesz.
Az ETS negyedik fázisára vonatkozó bizottsági javaslat célja, hogy sikerüljön 2030-ra legalább 40 százalékos kibocsátás-csökkenést elérni, az ipar és energiaszektor modernizációja felgyorsuljon és a kibocsátók ne települjenek át lazább szabályozással rendelkező unión kívüli országokba.


Forrás:

MTI

 

Szerk.: Pató Viktória Lilla

Hozzászólások